perjantai 12. syyskuuta 2008

Ongelmia ja ratkaisuja



Seuraavaksi kokeillaan, lähtevätkö pinnat irti. Koska oikeata pinna-avainta ei löydy, tehdään sellainen vanhasta pyörivän teräsharjan mutterista. Tuleepahan sillekin vielä hyötykäyttöä. Pinnojen kierteet ovat sen verran jumissa, että pinnaa on pidettävä kiinni lukkopihdeillä. Ja tietysti pinnoja alkaa katkeilla. Pinnat taitavatkin olla yksi tämän polkupyörän ongelmista. Paljonkohan uudet maksavat?



Pinnat eivät lähde irti ennen kuin takaratas on irroitettu. Takalaakerin avaamiseen on olemassa erillinen työkalukin, mutta pihdit saavat kelvata tällä kertaa. Jakoavaimella väännetään toiselta puolelta akselin päästä.



Ikävä yllätys. Laakerissa ei ole ollut rasvaa, ja sinne on päässyt vettä. Ruoste on tehnyt tuhojaan. Laakerin kuulat ovat ruostuneet, ja laakerin liukupintakin on ruosteen karhentama.



Vähän aikaa tällainen laakeri tietysti jollakin tavalla toimisi, mutta teknisesti ajatellen se on pilalla.



Nyt muistuu mieleen, että erään roskalaatikon viereltä löytyi kerran kaksi polkupyörän rengasta, jotka tuli napattua mukaan. Renkailla ei koskaan tehty mitään, mutta niistä voikin olla hyötyä. Toisessa on nimittäin saman tyyppinen Torpedo-rumppu kuin projektipyörässä.



Pyörä näyttää loppuun ajetulta. Akseli on vääntynyt ja takaratas on kulunut.



Laakerit ovat yllättäen hyvässä rasvassa ja vaikuttavat täysin virheettömiltä. Rumppu ei ole aivan samanlainen kuin alkuperäinen, mutta lähellä sitä.



Välillä jatketaan osien hiomista ja maalaamista. Etuhaarukkaan jäävä pieni laakerin rengas on ainoa osa polkupyörässä, jota ei irroteta kokonaan paikaltaan vaan ainostaan siirretään. Etuhaarukan putki meni irroitusvaiheessa sen verran lommoille, ettei rengas lähtisi kuin väkisin. Sitä ei siis kannata eikä tarvitse irrottaa.



Toinen lokasuoja käsitellään samalla tavalla kuin ensimmäinenkin.



Lokasuojassa on pieni ruostevaurio. Jos olisi kaasua hitsauslaitteeseen, reiän voisi tukkia. Valitettavasti kaasua ei ole. Reikä jää piiloon, joten se ei haittaa, mutta pieni kauneusvirhe se kuitenkin on. Puikkohitsauskoneella näin pientä reikää ei kannata yrittää paikata, ellei halua, että lokasuojassa on hetken päästä isompi reikä.

Ei kommentteja: