torstai 29. tammikuuta 2015

Edistystä viiden vuoden tauon jälkeen

"Puskapyörä" on lojunut yli viisi vuotta koskemattomana ja kerännyt pölyä pintaansa. Muutama naarmukin on jo ehtinyt tulla. Syy, miksi se nyt yhtäkkiä otettiin esille on sattumien summaa. En tiedä, mistä tarinan alkaisi.

Ehkä on hyvä aloittaa siitä, kun sisareni polkupyörä varastettiin, ja hän sai sen tilalle naapuriltaan Nopsa -merkkisen polkupyörän, jolla hän ajeli jonkin aikaa. Nopsan Torpedo merkkinen kolmevaihteinen takarumpu meni kuitenkin rikki, joten koko polkupyörä oli menossa "kierrätykseen". Nappasin sen romukasasta auton peräluukkuun. Minulla oli nimittäin tiedossa kolmevaihteinen Nexus -takarumpu, jonka suunnittelin vaihtavani Nopsaan. Ajattelin, että tehdään siitä toimiva kulkuväline, kun ilmaiseksi saadaan, eikä rumpukaan maksa mitään.

Nopsan runko osoittautui kuitenkin vääntyneeksi, kun tutkin sitä tarkemmin. Se näyttää olevan tyyppivika näissä halpapyörissä.

Nyt minulla oli Nopsa, jossa on vääntynyt runko, sekä Nexus. Mitä näistä voisi tehdä? Toimivan polkupyörän, kunhan saisi uuden rungon.

Muistin, että minulla oli erään asumattoman talon kellarissa erilaisia projektipyöri, joista yksi oli Crescent "Världsmästarcykel" vuodelta 1967. Pyörästä ei ollut jäljellä kuin runko. Olen purkanut sen osiksi joskus iät ajat sitten, ja osat ovat hävinneet. Ennen joulua kävin hakemassa rungon. Puhdistin ja paikkamaalasin sitä.  

"Rungonvaihtoprojekti" tökkäsi kuitenkin siihen, etteivät Nopsan irti lyötävät keskiön laakerikupit käy Crescentiin. Kiertelin kaikki mahdolliset paikat ja etsin vanhoja pyöränrunjoja, jollaisesta ehkä saisi tavittavat osat. En löytänyt, joten Crescent -projekti päättyi ennen kuin se oli kunnolla alkanutkaan. Projektia ei ole kuitenkaan lopetettu, vaan tarkoitus on tehdä se loppuun heti kun löydän jostakin tarvittavat osat.

Tyytymättömänä siihen, että kaikki projektit tuntuvat jäävän kesken, suuntasin katseeni eteisessä viisi vuotta lojuneeseen vanhaan polkupyörään. Kunnostusintoa oli vielä jäljellä, joten kaivoin sen esille. Ajattelin, että jos nyt vihdoin teen sen valmiiksi, saan jonkinlaisen kompensaation sille, että Crescentin kunnostus jää kesken.

Ehkä tämä on vähän huono selitys sille, miksi jatkoin "puskapyörän" kunnostusta, mutta parempaakaan en keksi.


Vaikka tätä blogia ei kukaan seuraakaan, selostan myöhemmin, mitä kaikkea olen pyörälle tehnyt, ja miten homma on edennyt. Kaikenlaisia pieniä hidastuksia on tullut vastaan - jos vähätellään. Todellisuudessa olen edennyt älyttömän hitaasti periaatteessa aivan naurettavan yksinkertaisissa asioissa. Mutta siitä myöhemmin lisää.

Ei kommentteja: